Vaste beugel

Vaste beugel

Een vaste beugel, ook wel ‘slotjesbeugel’ genoemd, bestaat uit slotjes die op je tanden en kiezen worden geplakt. Door de slotjes wordt een metalen draad gespannen die ervoor zorgt dat je tanden en kiezen recht gaan staan. Vaak krijg je bij slotjes ook elastiekjes mee die je dag en nacht moet dragen.

Slotjes kan je niet losmaken, dus je draagt ze altijd. Wij zullen je voor het plaatsen vragen of je voor het sporten een mondbeschermer draagt. In dat geval is het mogelijk, dat wij een aangepaste mondbeschermer voor je maken.

Als je slotjes krijgt, zullen wij je goed uitleggen hoe je moet poetsen. Slotjes houden namelijk veel meer vuil en etensresten vast dan andere beugels, en daarom is het nodig dat je extra goed poetst. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel. Wij raden je af om harde dingen te eten zoals hele appels of wortels. Snijd ze in kleine stukjes of rasp ze, dan gaan je slotjes niet kapot.

Correctieveren

De correctieveren worden gebruikt om een ‘overbeet’ te verhelpen. Bij een overbeet staat je onderkaak te ver naar achteren waardoor je boventanden over je ondertanden vallen. Correctieveren worden vastgemaakt aan slotjes in je onder- en bovenkaak, zodat je altijd een lichte kracht op je kaken voelt en deze langzaam in een goede stand groeien.

Correctieveren zitten vast in de mond en dus draag je ze altijd. Je kan er gewoon mee eten, praten en sporten, want ze laten voldoende mondopening toe. Houd de beugel goed schoon door minimaal twee keer per dag je tanden heel goed te poetsen.

Spinbeugel (Hyrax)

Een Hyrax wordt gebruikt om je bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Er ontstaat meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

De spinbeugel zit vast en dus draag je hem altijd. Je kunt ermee eten, praten en sporten, want hij laat voldoende mondopening toe. Een spinbeugel zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Middenin de beugel zit een schroefje dat elke dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Zo duwt de beugel je tanden en kiezen naar buiten. In de praktijk leggen wij jou en je ouder(s)/verzorger(s) uit hoe dit moet.

Je kunt de beugel goed schoon houden door minimaal twee keer per dag je tanden heel goed te poetsen.