Uitneembare beugel

Uitneembare beugel

Activator (of blokbeugel)

De activator of blokbeugel is een uitneembare beugel die je kaken rechtzet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De activator wordt vaak gebruikt wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De activator bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan je bovenkaak en duwt je onderkaak naar voren. Zo groeien je kaken in de goede stand.

De behandelaar vertelt je hoeveel uur per dag je de beugel moet dragen. Je kan de beugel niet dragen tijdens het sporten of het eten. Doe de activator uit tijdens het tandenpoetsen en poets hem goed schoon met een tandenborstel en water.

Expansieplaat

De expansieplaat is een uitneembare plaatbeugel die wordt gebruikt om je bovenkaak te verbreden. Het is een plastic beugel met een schroef in het midden die iedere week een slag aangedraaid moet worden zodat je bovenkaak verder verbreedt.

De behandelaar vertelt je hoeveel uur per dag je de beugel moet dragen. De plaatbeugel kan je tijdens het eten gewoon inhouden. Doe de beugel uit tijdens het tandenpoetsen en poets hem goed schoon met een tandenborstel en water.

Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Linguale Boog (binnenbeugel)

De linguale boog is een draad die aan de binnenkant van je ondergebit van de eerste blijvende kies links naar de eerste blijvende kies rechts loopt. Om deze kiezen zitten metalen ringen waaraan de linguale boog vastgemaakt wordt. De linguale boog krijg je als je je melkkiezen omwisselt voor blijvende kiezen. De beugel voorkomt dat je blijvende kiezen naar voren schuiven wanneer je een melkkies te vroeg hebt verloren, of maakt meer ruimte voor opkomende blijvende kiezen als dat nodig is.

Deze beugel zit vast aan je kiezen waardoor je hem niet uit kan doen. Alleen de behandelaar kan hem verwijderen. Poets de beugel tijdens het tandenpoetsen, en controleer na het poetsen of alles glimt.