Veelgestelde vragen

Eerste bezoek

De meeste kinderen beginnen met een beugel rond hun elfde of twaalfde jaar. Het is echter raadzaam om op vroege leeftijd langs te komen. Wij kunnen dan de afwijkingen aan de stand van de tanden en de groei van de kaken beoordelen. Het is belangrijk om het gebit op tijd te beoordelen. Het is onze ervaring dit bij voorkeur te doen voor het 8ste jaar.

De meeste kinderen beginnen met een beugel rond hun elfde of twaalfde jaar maar dat hangt af van de afwijking. Bij sommige afwijkingen is het raadzaam om op jongere leeftijd te beginnen. Meestal heeft dit als doel om verdere problemen te voorkomen tijdens de wisseling en zo gunstige omstandigheden te scheppen.

Meestal niet en wanneer er sprake is van ruimte gebrek zal het probleem alleen maar erger worden. Alleen als er sprake is van spleetjes tussen de tanden dan bestaat de mogelijkheid dat de spleetjes verminderen.

Behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Zelfs op hoge leeftijd is het soms raadzaam om de stand van de tanden te corrigeren. Het kan raadzaam zijn van tevoren te informeren bij de zorgverzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Een aantal zorgverzekeraars biedt een aanvullende verzekering aan voor orthodontie behandelingen voor personen boven de 18 jaar.

Ja dat kan, behandeling is in principe altijd mogelijk.

Dat is zeker mogelijk. Iedere behandeling is maatwerk. Maar soms is dit niet aan te raden omdat er geen stabiel eindresultaat bereikt wordt. Dit kan al bij het eerste bezoek besproken worden.

Dit is alleen nodig bij groot ruimtegebrek of wanneer de tanden te ver naar voren staan.

Uit onderzoek blijkt dat Invisalign® in ongeveer 40% van de gevallen het optimale resultaat bereikt. Er wordt altijd een grote verbetering bereikt, maar voor het mooiste resultaat zijn er andere esthetische beugels, bijvoorbeeld witte slotjes.

Meestal wordt u door uw tandarts doorverwezen. Maar u kunt ook te allen tijde direct een afspraak maken.

Behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren, de ernst van de afwijking, groei, leeftijd en de gebruikte behandelmethode. Bij kinderen duurt de behandeling gewoonlijk 18 tot 30 maanden. Bij kleinere afwijkingen duurt de behandeling 8 tot 14 maanden.
Bij een gemiddeld verlopen behandeling zijn de controle-afspraken maandelijks.
Het gebit en de beugel moet 2x per dag uiterst nauwkeurig gepoetst worden om tandplak te verwijderen. Verder moet er 1x per dag met een ragertje onder de draad langs de slotjes de plak verwijderd worden. Deze ragertjes zijn in alle supermarkten of drogisterijen te koop.
Als u een beugel draagt, is het verstandig om op te passen met harde, taaie en plakkerige dingen. Dropjes, stokbrood of toffees en harde snoep (zoals grote Bubblicious kauwgom of lollies) kun u beter niet eten. Het gebruik van frisdranken zoals bijvoorbeeld cola beperken. Dit om het oplossen (erosie) van het glazuur te beperken.
Jazeker!! Tijdens onze openingstijden is iedere cliënt altijd welkom om elastiekjes op te komen halen. Belangrijk is dat bekend is welk beestje op het zakje elastiekjes staat. Dit geeft namelijk de maat van het elastiekje aan.

Spoed / Pijn

Meestal zijn de tanden gevoelig de eerste dagen na het plaatsen van de beugel. Ook kunnen de wangen en lippen geïrriteerd raken. Binnen een week moet dit over zijn.
Als er iets kapot is aan de beugel vinden wij het allerbelangrijkste dat er geen sprake van pijn is. Als er geen sprake is van pijn, is het over het algemeen geen spoedgeval en kan er gewacht worden tot de volgende controle of de volgende dag.
Als de beugel pijn veroorzaakt is dit in de eerste plaats heel vervelend en dus is het raadzaam om altijd telefonisch overleg te hebben. Soms hoort de pijn bij het hebben van een beugel, bijvoorbeeld als dit na controle plaatsvindt. Als iets scherp aanvoelt of prikt moet er altijd contact op worden genomen met de praktijk om een afspraak te maken. Iets dat prikt of scherp aanvoelt gaat niet vanzelf over.
Als uw mond zeer doet is dit heel vervelend en het ligt eraan wat er zeer doet. Als u een drukkend gevoel hebt in uw mond kan dit er mogelijk bij horen, bijvoorbeeld als u net voor controle bent geweest. Neem altijd even contact op met de praktijk. Degene waarmee wordt overlegd zal beoordelen of u langs moet komen of niet.
Neem altijd contact op met de praktijk. In overleg met een TMO medewerker zal worden bepaald of directe behandeling noodzakelijk is.
Om er zeker van te zijn dat er ook tijd beschikbaar is kan beter telefonisch contact worden opgenomen. Wij hebben een planning die we zo goed mogelijk aan willen houden, zodat we iedereen zo goed mogelijk en op tijd kunnen behandelen.
Meestal is dat wel mogelijk, de langdurige behandelingen vinden plaats in de ochtend.
Het kan gebeuren dat een slotje van uw tand of kies loskomt. Een los slotje hoeft niet direct een probleem te zijn. Meestal kan dit wachten tot de volgende controle. Als het pijn doet of ongemak geeft neem dan even contact om te overleggen. Als de plaat of blokbeugel gebroken is breng deze dan langs voor reparatie. Meestal is de reparatie binnen enkele dagen gereed. Kom zelf wel mee met het ophalen om te controleren of de beugel nog goed past.

Kosten Administratieve zaken

Tijdens het bespreken van het behandelplan krijgt u een kostenbegroting en die met u wordt besproken.

Wij werken samen met Netpoint Factoring B.V.. Zij verzorgen onder andere de declaraties voor ons. Netpoint stuurt alle declaraties direct door naar de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk. Dat hangt af van uw aanvullende verzekering. Als de behandeling niet volledig wordt vergoed, ontvangt u een factuur met het restbedrag. Voor vragen is Netpoint telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur op nummer: 0900-6876468 (€ 1,= per gesprek). Het bankrekeningnummer is: NL35ABNA0554027070 t.n.v. Derdengelden Netpoint Factoring te Kaatsheuvel. Het adres van Netpoint is: Postbus 266, 5170 AG te Kaatsheuvel.

Gegevens over wat er is gefactureerd of wat er nog betaald moet worden kunt u terugvinden op de Netpoint website: uwdeclaraties.nl. Via deze website kan de factuur ook eventueel worden voldaan met behulp van iDEAL.

De baliemedewerkster kan u een overzicht geven van de openstaande posten. Ook kan contact opgenomen worden met Netpoint Factoring B.V.. Zie hierboven voor de contactgegevens.

U kunt contact opnemen met de praktijk of u neemt contact op met Netpoint factoring B.V. Zie de antwoorden bij de vragen hiervoor.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, behalve met lunchtijd van 12.00 uur tot 13.00 uur. Tijdens de lunch bestaat de mogelijkheid een voicemailbericht achter te laten.

Dit kan nog niet. In de toekomst is dit wel de bedoeling. Afspraken kunnen nu telefonisch gewijzigd worden. Zijn wij telefonisch niet of moeilijk bereikbaar kunt u een email sturen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op. Het mailadres is: balie@tmorthodontie.nl.